İçerisinde iki farklı motor ve bu motorlara bağlı aksamları barındıran otomobillere Hibrit adı verilmektedir. Farklı ülkelerde veya sektörlerde ihtiyaca uygun olarak dizel ve gaz, benzin ve gaz, dizel ve elektrik ya da benzin ve elektrik gibi farklı versiyonlara sahip olan hibrit otomobiller, ülkemizde genellikle benzin ve elektrik versiyonları ile bilinmektedir.
Hibrit araba modelleri Türkiye pazarında hızla yaygınlaşıyor. Sıfır pazarının yaygınlaşması ise ikinci el otomobil pazarını da etkiliyor. Ancak sürücülerin kafasında bu konuyla ilgili hala bazı soru işaretleri bulunuyor. Bu nedenle ikinci el hibrit otomobil alırken dikkat edilmesi gereken noktaları derledik.
2. El Hibrit Araba Alırken Batarya Garantili Olmasına Dikkat Edin
Hibrit araba alırken batarya garantisini mutlaka sorgulamanız gerekir. Çünkü hibrit otomobillerin neredeyse en pahalı parçası bataryadır. Hibrit otomobillerde genellikle lityum iyon denilen ve telefon ya da bilgisayar gibi elektronik aletlerde de kullanılan batarya tercih ediliyor.
Lityum iyon teknolojisinde hücreler kullanılıyor. İdeal bir kullanımda 5 yılda en fazla %30’luk hücre kaybı yaşanması gerekiyor. 5 yıldan sonra hücre kaybı çok fazla düşüyor ve dolum kapasitesi stabil hale geliyor. Bunun daha üstünde bir kayıp söz konusu ise o ikinci el hibrit araçtan uzak durmanızda fayda var. Buna ek olarak bataryanın garanti süresini de incelemeniz önemli. Markalar genellikle bataryalar için 10 yıl süre tanıyor. Öngörülenden çok daha fazla kayıp yaşanması durumunda garantili araçlarda batarya değiştirilebiliyor.
2. El Hibrit Otomobil Alırken Kozmetik Kontrol Yapmayı İhmal Etmeyin
Benzinli, dizel, hibrit ya da elektrikli otomobil alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alan kozmetik kontrol, araç konusunda size fikir verebilir. Aracın başta bağlantı noktaları olmak üzere boyası ya da değişen parçası olup olmadığı kozmetik kontrolle kolayca anlaşılabiliyor. Ayrıca çizik ya da vuruk gibi sorunları da kolayca görebilirsiniz. Ancak burada profesyonel bir destek almanız önemli. Eksperlere danışarak aracın herhangi bir yerinde eksik ya da hata olup olmadığını kolayca öğrenebilirsiniz. Buna ek olarak aracın TRAMER kaydına bakıp geçmişte hasarlı bir kaza yaşayıp yaşamadığını da görmeniz mümkün.
2. El Hibrit Otomobil Alırken Motorları Test Etmeyi Unutmayın
İki farklı motoru bulunan hibrit arabalar; düşük süratlarda elektrikli, yüksek süratlar da ise benzinli motoru kullanıyor. Bu nedenle test sürüşü yapıp aracın motor kabiliyetini ölçebilirsiniz. Özellikle benzinli motorun devreye girmesi ya da devreden çıkması ile ilgili detaylara dikkat etmeniz önemlidir. Ancak bu konuda da tıpkı kozmetik kontrol gibi eksperlerden yardım almanız sağlıklı olabilir. Çünkü ekspertiz raporunun hazırlanabilmesi için elektronik cihazlardan yardım alınarak motor gücü ya da sorunları ile ilgili detaylara ulaşılabiliyor.
Tags: 2. El Hibrit Otomobil Alırken Nelere Dikkat Edilmeli, Hibrit Otomobil Batarya Ömrü, Hibrit Otomobil Batarya Ömürleri Ne Kadardır, İkinci El Hibrit Otomobil Alırken Nelere Dikkat Edilmeli, Oromobillerde Lityum iyon teknolojisi