Posted by Oto Bakım Servisi Genel

Antifiriz Nedir? Ne İşe Yarar ve Hangi Durumlarda Kullanılır?

Oto Bakım Servisi

Kısaca Antifirizi şu şekilde tanımlayabiliriz; sıfır derece ve altında radyatör suyuna katılarak suyun donmasını önleyen kimyasal bir maddedir. Daha çok otomobil motorlarında kullanılır.

Antifriz radyatörü ve soğutma sistemini pas ve korozyondan korumak amacıyla da kullanılmaktadır. Donma noktası antifriz türüne göre değişir ve suyun donma noktasından daha düşük bir sıcaklıkta donar, su ile karıştırıldığında daha düşük donma sıcaklıkları sağlar. Bu nedenle doğru miktarda su ile karıştırılması önemlidir. Su oranı yüzde 70’i aşarsa donma yüzde 30’un altına düşmekte ve hararet tehlikesi baş göstermektedir. Antifirizin ısıyı taşıma özelliği suya izafi olarak daha az olduğundan düşük ağırlığın önem arz ettiği uygulamalarda daha da az kullanılır.

Türkiye iklim koşullarında maksimum koruma için yüzde 33 ila yüzde 50 arasında antifriz kullanımı tavsiye edilmektedir. Karışım yaparken sert sulardan kaçınılması gerekmektedir. Çünkü sert sular antifrizin içindeki koruyucu katıkların etkisini azaltmaktadır. Bu nedenle musluk suyu yerine yumuşatılmış ve arındırılmış su kullanılmalıdır.

Antifriz eklenmesi veya değiştirilmesinde mutlaka işinin uzmanı kişilerden destek ve yardım alınmasını şiddetle tavsiye ederiz. Bunun en büyük sebebi ne kadar ve ne ölçüde koyulacağına uzman kişiler tarafından karar verilmelidir. Ayrıca bütün antifrizler birbirlerinin aynısı değildir çünkü, piyasadaki antifriz ürünleri arasında büyük oranda kalite farkı vardır. İyi bir antifriz hem suyun donma derecesini düşürmeli hem de kaynama derecesini yükseltmelidir.

Kaliteli ve işinin uzamanı tarafından eklenen ve değiştirilen antifrizler 3 yıl kadar rahatlıkla kullanılabilmektedir. Oto Bakım Servisi olarak bizi ziyaret edebilir, işinde uzman ekibimiz tarafından zorlu kış şartlarında arabanızın kışlık bakımlarını yaptırabilirsiniz.

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

About Author

Write a Reply or Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 Kişi oy verdi, 5 üzerinden ortalama puan: 5,00. Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...