Posted by Oto Bakım Servisi Genel

Arabanızın Aküsü Bittiğinde Yapılacaklar Nelerdir?

Oto Bakım Servisi

Araba sahiplerinin en sık yaşadığı sorunlardan biri olur olmadık zamanda akünün bitmesi durumudur. Arabanın çalışmamasının bir çok nedeni olabilir fakat genellikle farların açık unutulması ve araç içi donanımların kullanılması gibi etkenler aracın aküsünün bitmesine neden olabilir ve otomobilin aküsünün bitmesinden kaynaklı aracınız çalışmayabilir.  Bu nedenle aracınızın bakım ve kontrollerini belirlenen zaman periyotlarında yaptırmayı ihmal etmemelisiniz.

Arabanızın Aküsü Bittiğinde Yapılacaklar Nelerdir ?

Bu soru araç sahiplerinin bilmesi gereken konuların başında geliyor. Akü bittiğinde yapılacaklar hakkında bilgi sahibi olarak yolda zor durumda kalmadan daha hızlı çözümler üretebilirsiniz.

Bir akü ortalama maksimum 4 ya da 5 yıl kullanılır. Kullanım şeklinize göre bu süre değişkenlik gösterebilir.

Akünüzün daha uzun ömürlü olması için akü bakımı ihmal edilmemelidir. Marşa bastığınızda marşı çevirme sesinden verdiği güçten, zayıfladığını ya da bittiğini anlayabilirsiniz. 

Aküsü biten aracınız yüzünden gitmeniz gereken yere ulaşamayacağınız için panik yapmayın! Aşağıdaki adımları takip ederek, akünüzü hayata döndürebilirsiniz.

Akü Bittiğinde Yapılacaklar

Arabanızın aküsü bittiğinde yolda kalmak veya yetişmeniz gereken bir yere vaktinde ulaşamamak gibi bir durumla karşılaşmanız can sıkıcı olabilir. Bu gibi bir durumda neler yapılması gerektiğini bilmeniz oldukça önemlidir.

İlk olarak sigorta şirketiniz teminat kapsamında bu durum ile ilgili destek sunuyorsa sigortanıza ulaşabilir, yol yardımını arayabilir veya çekici çağırabilirsiniz.

Bunların dışında aracınızın aküsü bittiğinde, yapılabilecek en etkili işlem akünün değiştirilmesidir. Ancak bulunduğunuz yer ve konum bunun için uygun değilse, diğer bir pratik yol bir başka aracın aküsünden takviye yapmaktır. Bu takviye işlemini gerçekleştirebilmek için öncelikle bir aktarma kablosuna (Akü Takviye Kablosu) ihtiyacınız vardır.

  • İlk olarak aktarma işlemini gerçekleştirebilmek için bir araçtan yardım isteyin.
  • Akülerin yan yana gelebilmesi için iki aracı kafa kafaya gelecek şekilde konumlandırın.
  • Araçların kaputlarını açın.
  • Akü Takviye Kablosunu bağlamadan önce Kırımızı kablo; Dolu aküden (+) boş aküye (+)  Siyah Kablo; Dolu aküden (-) boş akülü araçtaki metal bir bölüme takıldığından emin olmanız gerekmektedir. NOT: (-) Eksi kutupları birbirine de bağlayabilirsiniz fakat  eksi kutbu aküsü boşalan araçta hareket etmeyen bir parçaya, kaportasında herhangi bir metal bölüme bağlayarak (ör. silindir blok) kıvılcım veya oluşabilecek bir patlamanın önüne geçerek güvenli bir takviye yapmanıza olanak sağlayacaktır.
  • Bu adımı tamamladıktan sonra ilk olarak akım çekilecek olan aracı çalıştırıp, aracı belli bir müddet rölantide bekletin ve aralıklı olarak gaza basıp aracın devrinin yükselmesini sağlayın.
  • Sonrasında kendi aracınızı çalıştırmayı deneyin, aracınız çalışırsa akım işlemi başarılı olarak aktarılmıştır. Çalışmaz ise bir süre daha şarj olmasını beklemelisiniz.
  • Her iki araçta çalıştıktan sonra kabloları sökmeye ilk olarak boş akülü araçtan başlayın.
  • Aküler kendi kendilerini şarj edebilir yapıdadırlar. Akünüzün dolması için takviye işlemi tamamlandıktan sonra aracınızı yaklaşık 15 dakika stop ettirmeden sürmeye özen gösterin.

Akü takviye kablosu bulamadıysanız, ilk olarak aracınızı halk arası da vurdurmak denen yöntemle yeniden çalıştırmayı deneyebilirsiniz. Bu yöntem düz vitesli bir araca sahip olanların başvurabileceği bir yöntemdir. Öncelikle kontağı açtıktan sonra debriyaj pedalına basın. Çevrenizde birileri varsa eğer yardım isteyerek aracı itmelerini rica edin. İkinci vitese geçip hızlı bir şekilde debriyajı bırakın ve motor ateşlendiği zaman gaz pedalına basın. Eğer yine aracınız çalışmazsa yeni bir akü kullanmaktan başka seçeneğiniz yoktur. Bunun için iletişim bölümünden bizlerle iletişime geçmeniz durumunda yol yardım hizmetimizden faydalanabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

About Author

Write a Reply or Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 Kişi oy verdi, 5 üzerinden ortalama puan: 5,00. Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...