Posted by Oto Bakım Servisi Genel

Engelli araç alımı şartları nelerdir?

Engelli ÖTV indirimi

Engelli Araç Alımı Nedir?

Devletimiz, engelli bireylere Özel Taşıt Vergisi yani kısaca ÖTV indirimi ve ÖTV muafiyet hakkı tanınır. Sağlıklı kişilerin ödemek zorunda olduğu özel tüketim vergisi üzerinden engelli bireylere indirim veya muafiyet sağlanır. Kişinin indirim mi yoksa muafiyet mi alacağını engel seviyesiyle belirlenir ve şartlar buna göre değişir. 2018 yılında yürürlüğe giren yeni yasaya göre engeli %90 ve üzeri olan bireyler bu durumu raporla kanıtlayarak özel tüketim vergisinden muaf olarak bir otomobil satın alabilirler.

Yüzde 90 engelli raporu kimlere verilir?

Kişinin bu raporu alabilmesi için ağır engelli kategorisine girmesi gerekir. Bu kişinin ihtiyaçlarını kendi kendine karşılayıp karşılayamadığına bakılarak hastaneler tarafından verilir.

ÖTV İndirimli Araç almak için engelli raporu en az kaç olmalıdır?

Araç almak için engelli raporu en az %40 olmalıdır.

Engelli Araç Alım Şartları nelerdir?

Engelli adına araç alımı yapacak kişinin B sınıfı ehliyeti olması gerekir. Engelli aracı kendi adına alacaksa, mesela ortopedik engelli araç alımında, kişinin yalnızca engelli vatandaşlarımızın alabildiği H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir. Alacağınız aracın kayıt altında daha kolay tutulabilmesi için aracın sıfır olması gerekmektedir.

Engelli Araç Alımı İçin Gerekli Evraklar

Engelli araç almak için 2 evrak gerekmektedir. Bunlar: Tam teşekküllü bir hastaneden alınacak kişinin araba kullanma durumunu ve engel statüsünü belirten engelli raporu ve ehliyet. ,

Engelli Araç Almak İçin Rapor Yüzde Kaç Olmalı?

ÖTV muafiyetinden yararlanmak için rapor %90, ÖTV indirimden faydalanmak için en az %40 olmalıdır.

Engelli İndirimiyle Başkasına Araç Alınabilir Mi?

Engelli indirimiyle başkasına araç alınamaz. Yalnızca %90 ve üzeri engel durumunda sizin yerinize başkası araç alabilir. Bu durumda 3.derece akraba kısıtlama şartı vardır. Bu kişiler aşağıda belirtilmiştir:

Birinci Derecede Kan Hısımları

Kişinin; Çocukları [ve eşleri],Annesi [ve eşleri],Babası [ve eşleri].

Birinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar

Kişinin; Eşinin Annesi [ve eşleri],Eşinin Babası [ve eşleri].

İkinci Derecede Kan Hısımları

Kişinin; Kardeşleri [ve eşleri],Torunları [ve eşleri],Büyük annesi [ve eşleri],Büyük babası [ve eşleri].

İkinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar

Kişinin;Eşinin kardeşleri (kayın, baldız, görümce) [ve eşleri],Eşinin büyük annesi [ve eşleri],Eşinin büyük babası [ve eşleri].

Üçüncü Derecede Kan Hısımları

Kişinin;Kardeşinin çocukları (yeğenleri) [ve eşleri],Dayısı [ve eşleri],Amcası [ve eşleri],Halası [ve eşleri],Teyzesi [ve eşleri].

Üçüncü Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar

Kişinin;Eşinin kardeş çocukları (kayın, baldız ve görümce çocukları) [ve eşleri],Eşinin dayısı [ve eşleri],Eşinin amcası [ve eşleri],Eşinin halası [ve eşleri],Eşinin teyzesi [ve eşleri].

Engelli İndirimiyle Aldığım Arabayı Satabilir Miyim?

Alınan araç 5 yıl süreyle satılamaz. Satılmak istenen aracın ÖTV’si hesaplanır ve arabayı satın alırken ödemediğiniz tutar sizden tahsil edilir.

Engelli Araç Alımı Nasıl Hesaplanır?

Engelli indiriminden faydalanarak alacağınız aracın ÖTV’si aracın motor gücüne ve tutarına göre değişir.

Tags: , , , , ,

About Author

Write a Reply or Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 Kişi oy verdi, 5 üzerinden ortalama puan: 5,00. Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...