Plaka değişikliği nasıl yapılır? Plaka değişikliği için gerekli şartlar nelerdir? Plaka değişikliği için hangi belgelere ihtiyaç vardır? Nereden randevu almak gerekir? Ücreti ne kadardır? Plaka değişikliği ile plaka yenileme arasında ne gibi farklar vardır? Özel plaka nasıl alınır? Plaka yenileme ve değiştirme hakkında tüm sorularınızın cevabını bu yazımızda.
Satış Sebebiyle Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır?
İlk adım: Plaka değişikliği yapmak için gerekli şartları sağladığınızdan emin olmalı ve başvuru işlemini gerçekleştirmek için gerekli belgeleri tamamlamalısınız.
İkinci adım: Notere gitmeli, satış ve devir işlemlerini gerçekleştirirken plaka değişikliği yapmak istediğinizi bildirmelisiniz. Noterde eski plaka teslim alınacaktır.
Üçüncü adım: İlk iki adımı tamamladıktan sonra Şoförler Odasına giderek plakanızı bastırabilirsiniz.
Plaka Değişikliği İçin Gerekli Şartlar
Plaka değiştirmek için;
- İkinci el otomobil satın almış olmanız veya ikamet değişikliği yapmanız,
- Araç sahibinin ya da kanuni temsilcisinin müracaat etmesi,
- Otomobilin MTV borcunun olmaması,
- Aracınızın muayenelerini yaptırmış olmanız gerekiyor.
Plaka Değişikliği İçin Gerekli Evraklar
- Nüfus cüzdanı
- Zorunlu mali sorumluluk sigortası poliçesi
- Aracın eski trafik belgeleri ve plakaları
- Noter satışı veya geçici tescil belgesinin aslı ve fotokopisi
Şoförler odasından alınan nakil dosyası
Plaka Değişikliği Zorunlu mu?
Otomobil satın aldığınızda plaka değişikliği yapmak zorunda değilsiniz. Yaşadığınız şehirden farklı bir şehirden otomobil satın aldığınızda da plaka değiştirme zorunluluğunuz bulunmuyor.
Plaka Değiştirme Süresi Ne Kadar?
Aracın satış süreci tamamlandıktan sonra plaka değişimini 30 gün içinde yapmanız gerekiyor. Bir aylık sürede işlem yapmamanız halinde plakanızı değiştirmeniz mümkün olmuyor.
Plaka Yenileme Nedir?
Plaka yenileme, plaka değiştirmeden farklı bir işlemdir. Otomobilinizin plakası yıprandığında ya da hasar gördüğünden plakanızı, plaka bilgileriniz değişmeden yenileyebilirsiniz.
Plaka Yenileme Nasıl Yapılır?
İlk adım: Gerekli belgeleri tamamlamalısınız.
İkinci adım: Trafik Tescil Birimine plakanızın yenilenmesi için başvuruda bulunmalısınız.
Son adım: Trafik Tescil Biriminden sonra yönlendirildiğiniz Şoförler Odasına bağlı plaka basım merkezlerinde plakanızı bastırabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.
Plaka Yenileme İçin Gerekli Evraklar
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Araç ruhsatı ve fotokopisi
- Eski plakalar
Hangi plakalar ağır kusurlu sayılıyor?
Plakanız yasalarca ağır kusurlu kabul ediliyorsa ceza ödememek için plakanızı yenilemeniz gerekiyor. Ağır kusurlu kabul edilen plakaların özellikleri:
- App plakalar (Yasal olmayan yollarla basılan plakalar)
- Üzerinde vida yer alan plakalar
- Deforme olmuş plakalar
- Üzerinde damgası olmayan plakalar
Özel Plaka Nasıl Alınır?
Aracınızın sizin belirlediğiniz harflerden oluşan, “özel plaka” denilen plakalara sahip olmasını istiyorsanız öncelikle istediğiniz plaka adresinde ikamet edip etmediğinize bakılıyor. Almak istediğiniz plakanın daha önce alınıp alınmadığını da e-devlet üzerinden sorgulayabiliyorsunuz.
Özel plaka almak için gerekli şartları sağlıyorsanız bulunduğunuz ilçenin Emniyet Müdürlüğüne başvuruda bulunmanız gerekiyor. Özel plaka ücreti ise 20.000 TL.
Plaka Değiştirme ve Zorunlu Trafik Sigortası
Alım-satım ve plaka değişikliği işlemlerini tamamladıktan sonra zorunlu trafik sigortası yaptırmanız gerekiyor. Sigorta yaptırmak için süreniz ise 15 gün. İlk 15 gün boyunca aracın eski sahibinin yaptığı sigorta geçerli.
Tags: APP Plaka, APP Plaka Yasak mı, BMW, Jaguar, Jaguar Oto Servis, Mercedes, Oto Bakım Servisi, Plaka, Plaka Değiştirme, Plaka Yenileme, Porsche, Porsche Oto Servis, Ssangyong, Ssangyong Oto Servis, Wolkswagen, Wolkswagen Oto Servis