Posted by Oto Bakım Servisi Genel

Rotil Nedir? Rotil Arızası Nasıl Anlaşılır?

Oto Bakım Servisi

Rotil Nedir? Rotil Ne İşe Yarar?

Otomotiv sektöründe duymaya en çok alıştığımız kelimelerden biri de rotildir. Rotil, bütün bir amortisör sistemini birbirine adapte eden, oynar özelliğe sahip bir bağlantı elemanıdır. Bu eleman sayesinde, yol koşullarına göre tekerleğin dönme hareketi sağlanır. Rotil, amortisör salıncak kollarının pitman bağlantısına monte edilmesi için kullanılır. Bu neticede tekerleğin dikey düzlemde hareket kazanması sağlanır.

Rotil ne işe yarar sorusuna verilebilecek en güzel cevap “Eklemler insanda ve omurgalı hayvanlarda nasıl bir rol oynuyorsa, rotiller de motorlu araçlarda aynı rolü üstlenir.” cümlesi olacaktır.

Rotil nerelerde kullanılır?

Küresel bir mafsal olarak, aks başının salıncaklara bağlantısını yapan rotiller, binek otomobiller, jipler, kamyonlar, tırlar, iş makineleri ve forkliftler de dahil, birçok dört tekerlekli araçta süspansiyon sağlamak açısından sıklıkla kullanılır.

Rotil çeşitleri nelerdir?

Rotiller, salıncak kutbunun dingil kolu yardımıyla araç tekerleği ile ilişkisini sağlayan, hareket edebilen, küresel bir mafsallardır. Rotiller, bağlantı elemanları olarak alt ve üst rotil şeklinde iki gruba ayrılır:

Alt rotil: Alt amortisör salıncağının pitman ile ilişkisini sağlayan elemana alt rotil denir.
Üst rotil: Dingil kutbunun üst salıncak ile ilişkisini sağlayan elemana üst rotil denir.

Rotil arızaları nasıl anlaşılır?

Otomobil, bir liftin üzerine çıkartılarak direksiyon elemanlarının bağlantısında boşluk ya da yenme olup olmadığına bakılır. Lastikler dört yöne doğru hareket ettirilir. Gevşeme, beklenilenden çok ise sistem parçaları kontrol edilmelidir. Küresel mafsalların oynamasında herhangi bir daralma, yenme ya da normalden fazla gevşeme gözlemleniyor ise rotiller değiştirilmelidir.

Rotil nasıl tamir edilir?

Öncelikle rotillerin araçtan sökülebilmesi için çektirme denilen bir alete ihtiyacınız olacak. Kolaylıkla bulabileceğiniz bu alet vasıtasıyla rotili sökebilirsiniz. Rotil arızası ile karşılaştığınız durumlarda ilk yapmanız gereken rotilin greslenmesidir.

Ancak karbonfiber girişli rotil türlerinin greslenmesine gerek yoktur. Rotilin yuvarlak cıvatası içindeki gres yağı bitmiş veya kayganlığını kaybetmiş ise rotil yeniden greslenir. Rotilin içinde bulunan yay özelliğini kaybetmiş ise yeni yay takılmalıdır.

Rotil lastiği, özelliğini kaybetmiş ya da sertleşmiş ise yenisi takılmalıdır. Ancak şunu belirtmekte önemle fayda var ki; daha önceden bu tür bir demontaj işlemi yapmadıysanız ya da detaylı teknik bilgiye sahip değilseniz, aracınızı servisimize getirerek gerekli bakım ve onarımların yapılmasını sağlayabilirsiniz.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

About Author

Write a Reply or Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 Kişi oy verdi, 5 üzerinden ortalama puan: 5,00. Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...