Posted by Oto Bakım Servisi Genel

Turbo Motorlu Araç Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Oto Bakım Servisi

Turbo nedir, nasıl çalışır? En iyi motorlar listesinde sıkça karşımıza çıkan turbo şarjlı motorların avantajları nelerdir? Turbo motorlu araçları çalıştırırken ya da çalıştırdıktan sonra nelere dikkat etmeniz gerekir? Turbo araç kullanmanın püf noktaları nelerdir? Turbo şarj arızası nasıl anlaşılır? Turbo otomobiller ile ilgili tüm sorularınıza cevap bulacaksınız.

Turbo Nedir, Nasıl Çalışır?

Bilindiği gibi otomobiller, silindirin içine ne kadar yakıt-hava karışımı gönderebiliyorsa o kadar fazla güç üretebiliyorlar. Aşırı besleme sistemlerinin başlıcalarından turbo sistemi de daha fazla havayı yüksek basınçla silindirin içine gönderiyor. Böylece daha fazla güç ortaya çıkmış oluyor. Küçük hacimli motorlar, turbo ile birlikte çok daha güçlü ve verimli bir hale geliyor.

Turbo Motorun Avantajları Nelerdir?

Atık egzoz gazı enerjisinden faydalanan turbo motorlar, yakıt tasarrufu sağlamaları ile biliniyor. Turbo motorlarda sürtünme ve ısı kaybının daha az oluşu da daha fazla güç üretilmesine, doğal olarak da verimliliğe katkı sağlıyor.
Daha az yer kaplayan turbo motorlar, daha hafifler.
Küçük boyutlu turbo motorlar daha sessiz çalışıyorlar.
Yüksek hava basıncına sahip turbo motorların performansları da daha yüksek.
Turbo beslemeli motorlar yüksek torka daha kolay erişiyor. Turbo aracınızı kullanırken hız kaybınız az oluyor ve yolculukta daha az vites değiştirmiş oluyorsunuz.

Adım Adım Turbo Araçlar Nasıl Kullanılır?

Turbo aracınızı kullanırken adım adım dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar, motor ömrünün uzamasına yardımcı oluyor.

Aracı Çalıştırırken;

Soğuk havalarda daha yoğun bir kıvam alan yakıtın patlaması zorlaşacağı için kontağı yarım çevirmeli ve uyarı ışıklarının sönmesini beklemelisiniz. Böylece birkaç saniye içinde yakıt normal ısıya gelecektir.

Aracı Çalıştırdıktan Sonra;

Yola çıkmadan önce otomobilinizi en az bir dakika rölantide bekletmelisiniz. Havanın soğuk olduğu günlerde bu süreyi uzatmanız da mümkün. Aracı çalıştırdıktan sonra dikkat etmeniz gereken ikinci nokta ise ilk beş dakika 2500 devri geçmemeniz. Turbo mili ilk dakikalarda tam olarak yağlanmamış olduğundan otomobilinizi yüksek devirlerde çalıştırmak, motorun hareketli parçalarındaki aşınmaları artırabilir.

Otomobilinizi Durdurmadan Önce;

Dizel motorlu aracınızı stop etmeden önce yaklaşık bir dakika rölantide beklemek oldukça yararlı. Hatta uzun bir yolculuğa çıktığınızda bu süreyi uzatmanız da öneriliyor. Motoru kapattığınız an yağlanma duruyor, ancak hassas bir yapıya sahip turbo mili ve türbinler bir süre daha çalıştıkları için zarar görebiliyor.

Turbo Şarjlı Aracınızı Hangi Devirde Kullanmalısınız?

Turbo şarjlı aracınızı en verimli şekilde kullanmak için maksimum tork bandında kalmaya dikkat etmelisiniz. Araçlarda maksimum tork genellikle 1750-3750 aralığında. Bu durumda 4000 devirde aracınızı kullanmak pek tasarruflu olmayacaktır. Maksimum tork değeri, aracınızın modeline göre değişiklik gösterir.

Turbo Araç Kullanmanın Püf Noktalar

  • Seçtiğiniz yakıtın kalitesi, turbo motorun performansını etkiliyor. Düşük kalitedeki yakıtlar motorda kurum yaparak tutukluğa sebep oluyor. Otomobilinize kaliteli yakıt satın almak için için güvenilir yakıtları ve yakıt istasyonlarını tercih etmeniz tavsiye ediliyor.
  • Motor düşük devirdeyken gaza fazla yüklenmemeli, bunun yerine vites küçültmelisiniz. Gaza fazla basmak -“vuruntu” denilen- motorda istenmeyen bir yanmaya sebep oluyor. Aşırı ısınmaya neden olan bu durum da pistonlar, motor bloğu ve silindir için oldukça zararlı.
  • Yüksek hızlarda uzun süre yol almanız turboya zarar verebilir.
  • Turbo araç bakımında dikkat etmeniz gereken temel iki husus var. Hava filtrelerini ve motor yağını düzenli olarak değiştirmek. Zamanında ve doğru şekilde bakım yaptırdığınızda hem aracınızın performansı yükselecek hem de yakıttan tasarruf etmiş olacaksınız.

En Çok Karşılaşılan Turbo Motor Arızaları

Yüksek ısıda ve zorlu koşullar altında çalışan turbo motorda, doğru kullanılmadığında çeşitli arızalarla karşılaşmak kaçınılmaz hale gelir. En çok karşılaşılan turbo arızaları ise şunlar:

Yağlama yetersizliği

Motorun ömrünü uzatmak için yeterli kalınlıkta ve kaliteli yağ kullanmak, düzenli olarak yağ değişimini yapmak çok önemli. Yağ borusunun kırılmış ya da hasarlı oluşu, yağ pompasının arızalanması sonucu yeterli yağın gelmemesi, aracın uzun süre kullanılmaması, karterdeki eksik yağ ve yağlama kanallarının tıkanması, turbonun yağsız kalmasının başlıca sebeplerindendir.

Havanın yetersizliği

Turbo şarjlı bir araç kullanıyorsanız hava filtresini düzenli periyotlarla kontrol etmeye, değiştirmeye ve orjinal filtre kullanmaya dikkat etmelisiniz. Turbonun yeterli havayı çekememesi, motor performansında düşüşe sebep olacaktır.

Yabancı maddeler

Piston ve supap gibi motor parçaları zamanla aşınıp kopabilir. Pervane kanatlarına çarpan yabancı maddeler de turboya zarar verir. Bu durumda motorun çalıştırılmaması gerekir.

Turbo Arızaları Nasıl Anlaşılır?

  • Motorun performansını büyük ölçüde artıran turbo arızalandığında ilk olarak güç kaybı dikkatinizi çeker.
  • Motordan ıslık ya da uğultu benzeri sesler gelmesi, turbo arızasını ele verir.
  • Gaz pedalına bastığınızda takılma, duraksama, kesilme gibi sorunlar ile karşılaşıyorsanız turbo arızalı olabilir.
  • Turbo milinin aşınması, yağ sızıntılarına sebep olur. Sızan yağ yandığında da egzozdan mavi duman çıkar Böyle bir durumla karşılaşıyorsanız turbo milini değiştirmek için “Oto Bakım Servisi“mize gitmelisiniz.
  • Turbosu arızalı otomobil; yokuş çıkarken, rampalarda ve fazla yük yüklendiğinde zorlanır.
  • Aracınızda turbo basınç göstergesi yer alıyorsa arıza durumunda uyarı verir.
  • Egzoz sisteminin aşırı ısınması da turbo arızasının belirtisidir. Egzoz borusunda aşırı ısınmadan kaynaklı olarak kızarmalar görülebilir.
Tags: , , , , , , , , , , ,

About Author

Write a Reply or Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 Kişi oy verdi, 5 üzerinden ortalama puan: 5,00. Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...