Posted by Oto Bakım Servisi Genel

XENON Far ile LED Far Arasındaki Farklar Nelerdir?

Oto Bakım Servisi

XENON Far Nedir?

XENON farlar isimlerini “ksenon” adı verilen elementten alıyorlar. Ksenon elementi ile üretilen ilk ampullerin geçmişi 1930’lara kadar gitmektedir. Far olarak kullanılması ise BMW 7 serisinin, 1992 yılında çıkardığı modele dayanıyor. Çalışma prensibi nedeniyle XENON farlara, yüksek yoğunluklu deşarjlı farlar (HID’s) deniyor.

XENON ve Bi-XENON Farkları

İlk nesil XENON farları incelendiğiniz zaman, karma bir yapıyla karşılaşıyorsunuz. Kısa farlar için XENON, uzun farlar için ise halojen farlar kullanılıyor. Ancak günümüzde Bi-XENON denen farklı bir far teknolojisi kullanılıyor. Bi-XENON farların içerisinde de XENON ampuller kullanılıyor. Elektrikli motor ile çalışan perdenin kısılıp genişlemesiyle uzun ve kısa far fonksiyonları elde ediliyor.

XENON ve Bi-XENON Farları Taktırmak

XENON far fiyatları, halojen farlara göre bir hayli yüksek. XENON farın kalitesi ve boyutları gibi etkenlere göre fiyatlar değişiyor. Her marka ve model araç için ayrı far kodları bulunuyor. Kendi aracınıza uygun far kodunu bulmadan, sipariş vermemeniz gerekiyor. Farları satın aldıktan sonra halojen farları çıkartıp bağlantılarla XENON far bağlantılarını eşleştiriyorsunuz. Taktığınız XENON farlarla TÜVTÜRK’ün muayenelerinden geçmeniz mümkün değil. Ancak Bi-XENON farlarla muayenelerde bir sorun yaşanmıyor. Bi-XENON farları ise sadece otomobil servisleri takabiliyor.

LED Far Nedir?

Kısaltmasından pek anlaşılmasa bile LED, elektronik bir devre şeklidir. Açılımı ışık yayan diyot şeklinde Türkçeye çevrilebiliyor. İlk olarak 1920’li yıllarda, Ruslar tarafından keşfediliyor. Radyo içerisinde bulunan devrelerin üzerindeki diyotların ışık saçtığının görülmesiyle teknoloji gelişmeye başlıyor. LED far sistemlerinde bir tane ampul yerine, birçok LED ampul kullanılıyor. Birden fazla noktaya dağıtılan LED ampullerle değişik tasarımlara imza atılabiliyor. Örneğin; oval ya da şerit LED tasarımları sıklıkla kullanılıyor. LED farlarda en önemli sorunların başında fazla ısınma geliyor. Soğutma sistemlerinin farlara aktarılmasındaki zorluklar nedeniyle gündüz farları ve stop lambaları gibi noktalarda kullanılıyorlar.

LED Far Taktırmak

LED farlar çok parlak gözükmelerine rağmen saçtıkları ışık çok küçük bir alanı aydınlatıyor. Bu nedenle gündüz farı gibi seçeneklerde tercih ediliyor. LED farlar da tıpkı XENON farlar gibi aracın far koduna göre satın alınıyor. Kendi aracınızın far kodunu bulduktan sonra geniş bir yelpazeye sahip LED far fiyatlarına bakmanız gerekiyor. LED farı servislerde taktırabileceğiniz gibi kendi başınıza da takabiliyorsunuz. Yine XENON farlarda olduğu gibi tek yapmanız gereken şey, üzerindeki simgelerle eşleşecek şekilde LED farlarınızın kablolarını monte etmek. TÜVTÜRK’ün LED farlarla ilgili herhangi bir açıklaması bulunmuyor. Ancak araçlarda uzak ve kısa far yuvalarına sonradan eklenen LED farlar, muayene sorunları yaşatabiliyor.

LED Far mı, XENON Far mı?

LED ve XENON farlar birbirinden farklı noktalarda kullanılıyor. Bağımsız far yuvaları bulunan bir araca sahipseniz; kısa far olarak XENON far satın alabilirsiniz. Gündüz farı seçenekleriyle ilgileniyorsanız; LED far tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır.

Son Olarak…

Far teknolojileriyle ilgili avantaj ve dezavantajları inceleyecek olursak; karşımıza şu sonuçlar çıkıyor:

  • Halojen farlar düşük fiyat, kolay ulaşılabilirlik ve kolay monte edilebilme gibi avantajlara; düşük ışık gücü ve kısa ömür gibi dezavantajlara sahip.
  • XENON farlar yüksek ışık gücü, halojen farlara göre 3 kat uzun ömür ve farklı renk seçenekleri gibi avantajlara sahip. Ancak halojen farlara göre 10 kat daha yüksek ücret ve yüksek değişim ücretleri gibi dezavantajları bulunuyor.
  • LED farlar ise çok düşük elektrik tüketimi, parlaklık ve küçük boyutlarda olma gibi avantajlar sunuyor. Tabii çok fazla ısınma ve oldukça yüksek satın alma maliyetleri gibi dezavantajları da bulunuyor.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

About Author

Write a Reply or Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 Kişi oy verdi, 5 üzerinden ortalama puan: 5,00. Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...