Posted by Oto Bakım Servisi Genel

Yakıt Filtresi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kalitesiz Yakıt Filtresi Kullanma

Yakıt filtreleri her marka ve modele göre farklılık gösterdiği gibi benzinli, dizel ya da mazotlu olarak da farklılıklar gösterir. Bu nedenle de her araç tipi için standart bir bakım aralığı yoktur. Araç sahibinin, araç marka, model ve yakıt tipine göre değişen filtre bakım zamanını firmadan öğrenmesi daha sağlıklı olacaktır. Uzman yetkili servisler de aynı bilgilere sahiptir ve yakıt filtresi bakım zamanları hakkında sizi bilgilendirebilir, belirlenen kilometre bakımlarında bilginiz dahilinde yakıt filtresi bakımınızı yapabilirler.

Yakıt Filtresi Bakımı Nasıl Yapılır?

Yakıt içerisindeki kir ve parçacıkların temizlenerek, yakıtın motora temiz şekilde gönderilmesini sağlayan filtrenin hayati önemi bulunuyor. Yakıt sistemindeki kir, pas, yakıt istasyonundan alınan yakıtın içindeki parçacıklar ya da zamanla yakıt deposunda oluşan harici maddelerin düzenli olarak temizlenmesini sağladığı için dikkat edilmesi, bakımının düzenli ve doğru şekilde yapılması gerekiyor. Genel olarak bakım diyoruz ama aslında bu işlem filtrenin sökülüp yenisiyle değiştirilmesi esasına dayanıyor. Yalnızca yakıt filtresinde su birikmesi ile birlikte gösterge panelinde yanan yakıt filtresi uyarı ışığına dikkat ederek, uyarı ışığı yandığında filtredeki tahliye musluğunu kullanarak suyu boşaltmak gerekir.

Uzman yetkili servislerde bakımı ve değişimi yapılan yakıt filtresi için öncelikle filtre ile depo arasındaki hortum basıncının azaltılması gerekir. Zira, basınç azaltılmazsa tazyikli gelen yakıt etrafa saçılır ve ciddi tehlike oluşturabilir. Basıncı düşürmek için ise araç çalışır durumdayken, yakıt pompasının sigortası çıkarılır ve pompanın durarak yakıtı püskürtmemesi sağlanır. Pompa durduktan sonra düşen basınçla birlikte yakıt hattındaki basınç da düşmüş olur ve araç kendi kendine çalışmayı durdurur. Üzerine, kelepçelerle bağlı olan yakıt hortumları dikkatli bir şekilde çıkarılır, sökülen filtrenin yerine yenisi konur ve hortumlar yeniden kelepçelenerek sabitlenir. Bu noktada aşınma ihtimali olduğu için hortum kelepçelerinin de her değişim sırasında yenileriyle değiştirilmesi tavsiye edilir.

Yakıt Filtresinin Bakımını Yapabilir miyim?

İşlem aslında basit bir yapıda olmasına rağmen bakım ve değişim için uzman yetkili servisleri tercih etmenizi öneririz. Konu ile servisimizden destek almanız en sağlıklısı olacaktır. Çünkü değişim sırasında yapacağınız en küçük hata bile geri dönülmez sonuçlar doğurabilir. İyi sıkılmamış bir hortum kelepçesinin, seyir halindeki araçta yerinden oynaması, yakıtın araç içine püskürmesine sebep olacaktır. Bu da gerçekten büyük sorunlara sebep olacaktır.

Yakıt Filtresi Bakımı Neden Önemlidir?

Aracın motorunun temiz yakıt alması önemlidir. Yakıt pompaları ve enjektörler 1 mikron toleransla çalışmaktadır. Bu da tıkanmamaları için yakıtın gerçekten temiz ve parçacıklardan arındırılmış olması gerekliliğini doğurur.

Yakıt filtresi bozulursa ne olur?

Yakıt filtresi bozulursa motorun ömrü kısalır, motor yağı süzemediği için zamanla tıkanır ve araçta motor arızası belirir.

Tags: , ,

About Author

Write a Reply or Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 Kişi oy verdi, 5 üzerinden ortalama puan: 5,00. Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...